четвъртък, 5 април 2012 г.

10 заповеди за родители

Автор: Януш Корчак

1. Не очаквай детето ти да бъде такова като теб или такова, каквото ти искаш да бъде. Помогни му да стане не твое копие, а себе си!

2. Не изисквай от детето си да бъде благодарно за това, което си направил за него! Ти си му дал живота, как би могло да ти се отблагодари за това? То ще даде живот на някой друг – трети, и това е необратимият закон на благодарността.

3. Не използвай детето си за отдушник на твоите негативни емоции!

4. Не се отнасяй към проблемите му с пренебрежение! Животът дава на всекиго според силите и, бъди уверен, неговият не е по-малко тежък от твоя, а може би и повече, доколкото то няма опит.

5. Не го унижавай!

6. Не забравяй, че най-важните срещи на един човек, това са срещите с децата му! Обръщай им повече внимание – ние никога не можем да знаем кого срещаме в детето.

7. Не се измъчвай, ако не можеш да направиш нещо за детето си! Проблемът е, когато можеш, а не правиш. Помни, за детето е недостатъчно, ако не си направил всичко, което би могъл.

8. Детето не е тиранин, който завладява живота ти, не е само плът и кръв. Това е тази скъпоценна чаша, която животът ти е дал за съхранение и за да разгориш в нея творчески огън. Това е разкрепостената любов на майката и бащата, които отглеждат не просто своето дете, а душа, дадена им за съхранение.

9. Обичай и чуждите деца! Никога не причинявай на чуждите това, което не искаш да причинят и на твоите.

10. Обичай детето си такова, каквото е – дори неталантливо, неуспяло и пораснало. Когато общуваш с него, се радвай, защото детето е празник, докато е все още с теб.